03-03-08

De fratsen van Lodewijk Van Haecke

Ooit gehoord van pastoor Jozef Geldhof ? Een priester die in 1988 een boekje op de markt bracht, getiteld : "Humor in de kerk". In minder dan twee weken was de eerste oplage volledig uitverkocht. De pers in Vlaanderen spendeerde ruime aandacht aan de "losse krabbels" van een dorpspastoor (Meetkerke, West-Vlaanderen). Zelfs de televisie zag in het boekje genoeg stof om er een uitzending aan te weiden.
 
"Menere de paster" is op 8 november 1989 overleden, amper 64 jaar oud. Twee jaar later kwam er posthuum nog een tweed boekje uit : "Nog meer humor in de Kerk", waarvan hier een uittreksel (blz. 22-23)
 
Het gaat om een echt gebeurde anekdote met in de hoofdrol Lodewijk Van Haecke, geboren te Brugge in 1829 en aldaar overleden in 1912 :
 
Toen de moeder van Van Haecke overleden was, had hij de gewoonte aangenomen om zijn middagmaal te nemen in het St-Lodewijkscollege te Brugge, dat toen nog in de Zilverstraat gelegen was. Onnodig te zeggen dat de populaire Van Haecke het middelpunt van de belangstelling vormde, wanneer er na het eten over koetjes en kalfjes gepraat werd en er herinneringen opgehaald werden.
 
Op een zekere dag vertelde Van Haecke een anecdote die terugging tot de jaren 1852 ; op dat tijdstip gaf hij les in het college. Op een avond ging hij met een collega naar de grote kelder van het college, op zoek naar een goede fles wijn. Deze voorraad oude wijn werd angstvallig bewaard voor het moment dat de bisschop van Brugge of een andere kerkprelaat op bezoek waren. In ieder geval, met de fles wijn hadden Van Haecke en zijn collega niet de minste moeite.
 
- En is dat nooit uitgekomen, zo werd hem gevraagd ?
- Neen, zei Van Haecke, we hadden verstand genoeg om het in te houden !
- Denkt ge niet dat er hier sprake is van diefstal ?
- Dat was geen diefstal, want de wijn was toch eigendom van het college, waartoe ik ook behoorde ! Trouwens we hebben het maar voor een tijdje geleend !
- Je kan toch de drank niet teruggeven, mijnheer Van Haecke ?
- Ons Heer heeft in zijn plan met de mens alles voorzien ! Nog dezelfde avond hebben we de wijn uitgewaterd in een fles !
 
De historie vertelt er niet bij of deze fles op haar plaats teruggeplaatst werd !  

05:45 Gepost door de kromgelachen pastoor in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pastoor, wijn, water, fratsen, humor, lachen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.